Tijd voor het griepvaccin

Wat is de griep?

Griep, ook influenza genoemd, is een zeer besmettelijke aandoening van de luchtwegen veroorzaakt door een virus. De aandoening is in hoofdzaak seizoensgebonden en komt bijna uitsluitend voor in de herfst- en winterperiode.

Is een vaccinatie tegen de griep zinvol voor mij?

De risicogroepen voor wie vaccinatie in de eerste plaats wordt aangeraden zijn de volgende:

- alle zwangere vrouwen, ongeacht de fase van de zwangerschap
- alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van de longen (inclusief ernstige astma ), het hart (uitgezonderd hypertensie), de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen (inclusief diabetes), BMI > 35, aan neuromusculaire aandoeningen of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd)
- alle personen vanaf 65 jaar
- personen die in een instelling verblijven
- kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan
- personen werkzaam in de gezondheidssector
- personen die onder hetzelfde dak wonen als bovenstaande
- kinderen jonger dan 6 maanden

Wat moet ik doen als ik me wil laten vaccineren?

  1. Risicopatiënten die ingeschreven zijn in ELG de Piramide kregen een brief opgestuurd. Het voorschrift komt automatisch op je identiteitskaart. Ga zo snel mogelijk je griepvaccin afhalen bij je apotheek. Wacht hier niet te lang mee, want mogelijks zal er een tekort zijn aan griepvaccins. 
  2. Bewaar het griepvaccin in de koelkast.
  3. Maak vanaf 15 oktober een afspraak om het griepvaccin te laten plaatsen door de verpleegkundige. (056/51.50.90)
  4. Bent je ouder dan 85 jaar? Maak dan pas een afspraak vanaf 15 november. Indien u het griepvaccin te vroeg laat plaatsen, is het mogelijks al uitgewerkt tegen de griepperiode.
  5. Neem op de dag van uw afspraak je griepvaccin mee,

Heb je een afspraak bij de huisarts of verpleegkundige tussen 15 oktober en 30 november?
Dan kan die je griepvaccin plaatsen. Indien je je niet kan verplaatsen naar het centrum, kan je een huisbezoek aanvragen. (056/51.50.90)

Feiten over de griep

  • Een griepvaccinatie is de beste manier om je tegen de griep en de gevolgen ervan te beschermen
  • Van het griepvaccin word je NIET ziek.
    • Het vaccin bevat enkel dode virusdeeltjes. Je wordt er dus niet ziek van. Door de vaccinatie maakt je lichaam afweerstoffen aan om te ‘vechten’ tegen de griep. Dat duurt wel twee weken. Als je binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, kan je toch de griep krijgen.
  • De griep kan dodelijk zijn
    • De griep zorgt jaarlijks voor 13.000 ziekenhuisopnames en 2800 doden tot gevolg. Maar het verschil is dat we er ook iets aan kunnen doen: er is een vaccin!
  • Griep is WEL besmettelijk
    • Griep is een zeer besmettelijke ziekte. De ziekte wordt onder andere verspreid via hoesten en niezen, maar ook via aanraking van voorwerpen die besmet zijn met het griepvirus. Laat je dus zeker vaccineren!
  • Het griepvaccin heeft WEINIG bijwerkingen
    • Soms treedt op de plaats van de prik (de bovenarm) wat pijn, roodheid of een lichte zwelling op. Dat gaat na enkele dagen vanzelf over. Klachten als hoofdpijn en koorts zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Allergische reacties komen zelden voor. Personen die allergisch zijn voor kippeneiwit moge zich niet laten inenten.
  • Het griepvaccin werkt NIET levenslang.
    • Een griepvaccin moet je elk jaar opnieuw krijgen omdat griepvirussen elk jaar anders zijn. Het vaccin wordt afgestemd op de virussen die dat seizoen naar verwachting veel zullen voorkomen. Als je vorig jaar de griep gehad hebt of gevaccineerd was tegen de griep, kan je dit jaar ook nog griep krijgen.
Tijd voor het griepvaccin
COVID-19 vaccinatie
Terug naar boven