Papierloos voorschrijven vanaf 15 september

Vanaf 15 september 2021 wordt het proces van voorschrijven volledig gedigitaliseerd. Een papieren voorschrift zal de uitzondering zijn. Alle voorschriften staan online en je apotheker is verbonden met wat de arts voorschrijft.

Wat betekent dat nu precies voor jou als patënt?

Sinds 1 januari 2020 is elektronisch voorschrijven verplicht: dat betekent dat de arts de informatie voor jouw voorschrift elektronisch doorstuurt naar de apotheker. Je krijgt hiervan een papieren bewijs. Maar vanaf 15 september 2021 wordt dat papieren voorschrift de uitzondering.  

Je gaat dus zonder papieren voorschrift naar de apotheker, die online kan bekijken wat de arts heeft voorgeschreven. Voorwaarde is wel dat je identiteitskaart eenmalig wordt ingelezen bij de apotheker.

Wat zijn de voordelen van een elektronisch voorschrift? 

  • De arts heeft meer tijd voor jou omdat hij minder met papierwerk moet bezig zijn.
  • Als patiënt kun je zelf beter je voorschriften beheren en opvolgen. 
  • Dankzij deze digitalisering zal er slechts 1 geneesmiddel per voorschrift worden voorgeschreven. Dit helpt om jouw medicatieschema actueel en overzichtelijk te houden. 
  • Elk voorschrift kan apart behandeld worden waardoor elk geneesmiddel gemakkelijk apart afgehaald kan worden bij de apotheek van jouw keuze, op het moment dat jij dat wil.

Digitaal overzicht van alle voorschriften

Je kunt samen met je apotheker naar je digitaal dossier kijken voor het overzicht van je voorschriften. Je kunt ook nog steeds gebruik maken van een app (bijvoorbeeld Mijngezondheid) op je smartphone of tablet. Zo toon je de apotheker je voorschrift(en) op een scherm. In die app of digitale toepassing heb je een duidelijk overzicht van je medicatiegebruik en kan je je eigen voorschriften beheren. Voor de apotheker verandert er in principe niets: hij of zij scant de barcode op een scherm in plaats van op een papieren document.

Toch liever een papieren bewijs? Dat kan. Als patiënt kies je zelf of je nog een bewijs op papier wil of niet. 

kan ik mijn voorschriften zelf ergens bekijken?

Je kan al je openstaande voorschriften raadplegen en beheren via het online platform Mijngezondheid

  • Aanmelden doe je via een beveiligde digitale sleutel, bijvoorbeeld met een eID-kaartlezer of de itsme-app
  • Als patiënt kan je altijd vrij kiezen bij welke apotheek je de voorgeschreven geneesmiddelen gaat ophalen. Via Mijngezondheid heb je de mogelijkheid om medicatie te reserveren bij een door jou gekozen apotheek. De apotheker krijgt dit voorschrift vervolgens elektronisch binnen en kan het medicijn alvast voor je klaarleggen.
  • Je kan via dit platform ook je medicatieschema raadplegen.

kan je je medicijnen laten ophalen door iemand anders?

Kan je je medicijnen niet zelf ophalen? Geef dan je eID mee aan je mantelzorger of een familielid dat voor jou de voorgeschreven geneesmiddelen gaat ophalen in de apotheek. Voor kinderen onder de 12 jaar kan je de mediatie ophalen op basis van het rijksregisternummer.

In de toekomst kan je ook een mandaat geven aan je mantelzorger, een familielid of een vertrouwenspersoon. Die mogen voor jou de voorgeschreven geneesmiddelen ophalen in de apotheek. Jij kan zelf kiezen aan wie je een mandaat geeft. Via hetzelfde mijngezondheid.be kan je zelf mandaten beheren, toevoegen of stopzetten.

De persoon aan wie je toestemming geeft om je medicijnen op te halen hoeft enkel zijn/haar eigen eID mee te brengen.

Papierloos voorschrijven vanaf 15 september
COVID-19 vaccinatie
Terug naar boven