Heerlijke (gezonde) ovenschotels

Zalmschotel met broccoli en volkoren pasta

Voor 4 à 5 personen

Ingrediënten

  • 300 gr volkoren pasta
  • 500 gr zalm
  • 1 kg broccoli (± 2 stuks)
  • 1 L halfvolle melk
  • 8 à 9 eetlepels maïzena express
  • 200 g magere kruidenkaas (light)
  • 1 bouillonblokje tuinkruiden vetarm
  • 1 eetlepel vloeibare vetstof (±10 g)
  • Kruiden: peper, nootmuskaat, oregano, dille en bieslook

Bereidingstijd: 30 min + 35 min in oven 200 °C

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Was en snijd de broccoliroosjes.
  • Kook deze zo’n 20 minuten in water tot ze knapperig tot zacht zijn.
  • Kook de volkoren pasta volgens de verpakking.
  • Verkruimel het blokje tuinkruiden over de zalm.
  • Bak ze op een matig vuur in 1 eetlepel vetstof tot de zalm gaar is.
  • Schik eerst de helft van de volkoren pasta in de ovenschotel, daarna de helft van de broccoli en daarop ook de helft van de gebakken zalm. Doe vervolgens hetzelfde: pasta, broccoli en zalm.
  • Saus:
  • Doe de melk in een kom en verwarm. Voeg (als de melk kookt) al roerend de maïzena toe. Laat goed doorkoken en blijf roeren.
  • Voeg op het laatste de kruidenkaas toe en kruid af met peper, nootmuskaat, oregano, dille en bieslook. Verdeel de saus over de ovenschotel.
  • Verwarm de schotel 35 min. op 200 °C.

Suggestie:

Deze schotel kan eveneens ook gemaakt worden met spinazie, prei, … Er kan ook een

andere soort vis gebruikt worden bv. kabeljauw, pangasius, doradefilet, victoriabaars, …

 

Groentegehaktbroodje met aardappelen

Voor 4 à 5 personen

Ingrediënten:

  • 750 g aardappelen
  • 500 g gehakt (kippengehakt of filet américain)
  • 2 paprika’s
  • 1 wortel
  • 1 grote ajuin
  • 1 courgette
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 330 ml gezeefde tomaten (passata)
  • 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
  • 2 tomaten
  • 1 teentje look
  • 1 eetlepel vetstof
  • Kruiden: Provençaalse kruiden, tijm, peper, nootmuskaat, rozemarijn

Bereidingstijd: 50 minuten + 20 minuten op 180 °C.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil en snijd de aardappelen in schijfjes. Kook of stoom de aardappelschijfjes tot ze zacht zijn.
  • Was de groenten en snijd deze in zeer kleine stukjes.
  • Meng het gehakt met de ajuin, wortel, ½ van de gesneden courgette en ½ van de gesneden paprika en 1 fijngehakt teentje look. Voeg het ei en de bloem toe. Meng alles goed door elkaar. Kruid af met peper, tijm, rozemarijn.
  • Doe het gehakt in de ovenschaal. Verwarm 30 minuten in de oven.
  • Doe 1 eetlepel vetstof in een steelpan en stoof de overige groenten en fijngesneden tomaten.
  • Voeg daarbij de gezeefde tomaten en de tomatenpuree toe.
  • Kruid de saus goed af. Laat sudderen op een zacht vuurtje. Doe de saus over de gehaktmengeling.
  • Verdeel de aardappelschijfjes over de Provençaalse saus.
  • Verwarm in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten op 180°C.

 

Preischotel met ham en aardappelen

 Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 700 à 800 g aardappelen
  • 300 g ontvette ham
  • 1 kg prei
  • 1 eetlepel vloeibare vetstof (±10 gr)
  • 750 ml melk
  • 6 eetlepels maïzena express voor witte sauzen
  • 50 g geraspte kaas light
  • Peper & nootmuskaat

 

Bereidingstijd: 30 min + 20 min op 200 °C

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was en snijd de prei in fijne ringen.
  • Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes van 2 à 3 cm.
  • Kook of stoom de aardappelblokjes tot ze zacht zijn.
  • Stoof de prei met 1 eetlepel vetstof.
  • Voeg de melk toe als de prei gaar is. Voeg de maïzena al roerend toe als de melk kookt. Laat goed doorkoken.
  • Snijd de ham in kleine stukjes. Doe de ham en de aardappelblokjes erbij.
  • Kruid met peper en nootmuskaat en verdeel alles over de ovenschotel.
  • Garneer met geraspte kaas en verwarm in de oven op 200 °C gedurende 20 minuten.

 

Bloemkool-kip-curry schotel

Voor 4 à 5 personen

Ingrediënten:

  • 240 g volkoren pasta
  • 1 grote bloemkool
  • 1 L halfvolle melk
  • 500 g kip (filets of blokjes)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel vloeibare vetstof
  • 9 eetlepels maïzena express
  • 50 g geraspte light kaas
  • Kruiden: curry, kurkuma, peper en nootmuskaat.

 

Bereidingstijd: 40 min + 15 min op 200 °C + gratineren

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kook de pasta volgens de verpakking. Schik de pasta in de ovenschaal.
  • Was en snijd de roosjes van de bloemkool. Kook deze langzaam gaar in de melk.
  • Snijd de kip in blokjes. Doe de bloem, kurkuma, curry in een kom. Draai de kippenblokjes erdoor.
  • Bak de kippenblokjes in 1 eetlepel vloeibare vetstof. Verdeel de kip over de pasta.
  • Zeef de melk en schik de bloemkool in de ovenschaal. Breng de melk aan de kook. Voeg de maïzena express toe. Laat goed indikken. Kruid goed af met curry, kurkuma, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel de saus over de ovenschaal. Garneer met geraspte kaas.
  • Verwarm in de oven gedurende 15 minuten op 200°C.
  • Laat daarna nog wat gratineren op de grillstand van de oven.

Tip: de pasta kan vervangen worden door gekookte aardappelen of zilvervliesrijst.

 

Heerlijke (gezonde) ovenschotels
COVID-19 vaccinatie
Terug naar boven